آیا شنیدن این جمله براتون آشناست؟
گاهی اوقات، فکر کردن به پول مرا شب ها بیدار نگه می دارد.
اگر در تلاش برای تأمین هزینه های زندگی خود هستید، ممکنه فکر کنید که با جواب ندادن به تماس طلب کاران یا بی توجهی به قبض ها و اجاره خانه، میتونید استرس خود را کاهش بدید. اما انکار واقعیت فقط اوضاع را بدتر می کنه. اولین قدم برای حل مشکلات پول، تنظیم یک برنامه برای مشخص کردن جزئیات درآمد، بدهی و هزینه های جاری در مدت حداقل یک ماه است. هر چقدر که این کار دلهره آور یا دردناک به نظر برسه، اما ردیابی دقیق امور مالی به شما کمک می کنه تا بتوانید کنترل امور خود را بدست آورید.
اقداماتی وجود داره که شما به عنوان یک فرد می توانید برای بازیابی سلامت مالی خود در مواجهه با شرایط وخیم انجام بدید. از این مراحل به عنوان سلامت مالی یاد می کنیم.
سلامت مالی چیست؟
سلامت مالی، همانطور که شبکه بهداشت مالی تعریف میکنه، “رابطه پویای منابع مالی و اقتصادی فرد است که بر وضعیت رفاه جسمی، روانی و اجتماعی اعمال میشه یا بر آن تأثیر میگذارد” و یا در تعریفی دیگه، ” گامهای عملی است که فرد میتونه برای ارتقای سلامت مالی خود بردارد”
سه دسته بندی برای سلامت مالی وجود دارد:
آسیب پذیر
سازگار
سالم
در آگوست ۲۰۲۰، شبکه بهداشت مالی گزارش سالانه روندهای خود را منتشر کرد. این گزارش نشان داد که تقریباً دو سوم مردم در ایالات متحده از نظر مالی با مشکلات مالی مواجه هستند یا از نظر مالی آسیب پذیر هستند. این افراد در تلاش برای خرج کردن، پسانداز کردن، وام گرفتن یا برنامهریزی هستند که به آنها اجازه میده در طول زمان انعطافپذیر باشند و از فرصتها استفاده کنند. این مسئله که مبارزه مالی به سلامت مالی شما آسیب می رسونه و استرس مالی و در نتیجه استرس تأثیر مستقیمی بر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی شما داره، نیازی به تحقیق نداره.
تاثیر استرس مالی چیست؟
مشکلات مالی میتونه آسیب زیادی به سلامت روانی و جسمی، روابط و کیفیت کلی زندگی شما وارد کنه. احساس نگرانی در مورد پول میتونه بر روی خواب، عزت نفس و میزان انرژی شما تأثیر منفی بگذاره.
مؤسسه سلامت مالی استرس مالی را اینگونه تعریف میکنه: “شرایطی که نتیجه رویدادهای مالی و یا اقتصادی است که باعث ایجاد اضطراب، نگرانی یا احساس کمبود میشه و با واکنش استرس فیزیولوژیکی همراه است”. تحقیقات جدید استرس مالی را با سلامت روان مرتبط میکنه. یک مطالعه ۲۰۱۴ از دانشگاه یِیل این ایده را بررسی میکنه که برخی از “مشکلات سلامت روان” در واقع مشکلات مالی هستند.
دکتر آنی هارپر، انسان شناس و محقق این مطالعه، خاطرنشان کرد که اکثر شرکت کنندگان بدهکار بودند و در مورد آن بسیار استرس داشتند. بدهی تأثیر منفی شدیدی بر سلامت روان دارد و او پیشنهاد کرد که اگر مشکلات مالی یک فرد حل شود، ممکن است مشکلات دیگر نیز حل شود.
مشکلات مالی در شما احساس عصبانیت، شرمندگی یا ترس ایجاد میکنه. همچنین استرس مالی باعث ایجاد تنش و مشاجره با نزدیکان شده، درد و نوسانات روانی را تشدید کرده و حتی خطر افسردگی و اضطراب را نیز افزایش می دهد.
ممکن است برای فرار از نگرانی های خود به رفتار های مقابله ای ناسالم مانند نوشیدن الکل، مصرف مواد مخدر یا قمار متوسل بشید. استرس مالی در بدترین شرایط، حتی میتونه افکار خودکشی را برانگیزد. اما هر چقدر وضعیت شما ناامید کننده به نظر برسد، باز هم راهکارهایی برای حل مشکلات وجود دارند.
استرس مالی روزانه میتونه تاثیر منفی بر تصمیمات مالی شما داشته باشه. میتونه منجر به افراط در مصرف بیش از حد یا کم هزینه شود. مشابه حالتی که در آن فرد میتونه از نظر احساسی غذا بخورد یا به دلیل استرس رژیم غذایی خود را به شدت محدود بکنه، همین اثر در مورد پول نیز رخ می دهد.
اثرات استرس مالی بر سلامتی شما
همه ما می دانیم که در زندگی چیزهای مهم تر از پول هم وجود دارد. اما با این حال وقتی با مشکلات مالی روبرو می شویم ترس و استرس دنیای ما را تسخیر میکنه. استرس مالی میتونه احساس عدم اعتماد به نفس در ما ایجاد کرده و ما را سرشار از ناامیدی بکنه. وقتی استرس مالی طاقت فرسا میشه، بر روی ذهن، جسم و زندگی اجتماعی فشار سنگینی ایجاد میکنه.
استرس مالی میتونه منجر به موارد زیر شود:
- بی خوابی: هیچ چیز بیش از نگرانی در مورد صورت حساب های پرداخت نشده یا از دست دادن درآمد، شما را دچاربیخوابی نمیکنه.
- افزایش (یا کاهش وزن):استرس میتونه اشتهای شما را مختل بکنه. استرس مالی باعث میشه با اضطراب بیش از حد غذا بخورید یا برعکس برای صرفه جویی در هزینه، وعده های غذایی خود را حذف کنید.
- افسردگی:زندگی در زیر بار مشکلات مالی میتونه هر کسی را دچار احساس ناامیدی بکنه. بررسی ها نشان می دهد افرادی که با بدهی دست و پنجه نرم می کنند دو برابر بیشتر از سایر افراد دچار افسردگی می شوند.
- اضطراب: پول میتونه باعث احساس امنیت در شما شود. بدون پول، ممکن است احساس آسیب پذیری و اضطراب کنید. نگرانی در مورد قبض های پرداخت نشده یا از دست دادن درآمد میتونه علائم اضطرابی مانند تپش قلب،تعریق، لرزش دست یا حتی حملات وحشت یا همون پانیک را ایجاد بکنه.
- کناره گیری اجتماعی:نگرانی های مالی باعث میشه که شما از دوستان خود جدا بشید. زندگی اجتماعی خود را محدود کرده و در پوسته خود عقب نشینی کنید. ولی با این حال باید بدانید که منزوی شدن فقط باعث بدتر شدن استرس شما میشه.
بیماری های مختلفی مانند مانند سردرد، مشکلات دستگاه گوارش، دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی یکی از مهمترین تاثیرات استرس مالی است. نگرانی از نداشتن درآمد باعث میشه مراجعه به پزشک را به تعویق انداخته و یا از آن صرف نظر کنید.
ضعف مدیریت پول منجر به مشکلات مالی بیشتر و در نتیجه بدتر شدن مشکلات بهداشت روانی و جسمی میشه. به این ترتیب شما در یک مارپیچ نزولی از افزایش مشکلات پول و کاهش سلامت روان گرفتار می بشید.
کاهش سلامت روان مدیریت پول را دشوارتر میکنه. ممکن است برای مقابله با انبوهی از صورت حساب های پرداخت نشده دچار استرس شدید و کمبود انرژی بشید. یا حتی ممکن است به دلیل اضطراب یا افسردگی شغل یا درآمد خود را از دست ببدید.
چه کاری می توانید انجام بدید تا وضعیت خود را تغییر بدید ؟ چگونه می توانید قدرت خود را پس بگیرید تا استرس مالی خود را کاهش بدید، سلامت مالی خود را بالا ببرید و از وضعیت مالی خود احساس خوبی داشته باشید؟
مراحل سلامت مالی که می توانید انجام بدید چیست؟
اگر برای یک سازمان کار می کنید، اولین جایی که باید شروع کنید این است که از افراد دیگه ی سازمان، امور مالی یا از طریق خوندن کتابچه سازمان در مورد مزایای سلامت مالی اطلاعات به دست بیارید. این مزایا میتونه شامل موارد زیر باشه:
- دسترسی به دستمزد. این توانایی دسترسی حقوق قبل از روز پرداخت است تا بتوانید هزینههای غیرمنتظرهای را بپردازید.
- مربیگری مالی. برخی از کارفرمایان هزینههای مربیگری مالی را جبران میکنند.
- وامهای کوتاهمدت یا کمکهای بلاعوض. برخی از کارفرمایان برای هزینههای غیرمنتظرهای که فراتر از پوشش حقوق است، به وامها یا کمکهای بلاعوض دسترسی دارند. اینها یا به عنوان کمک های بلاعوض اعطا می شوند که نیازی به بازپرداخت آن ندارید یا به عنوان وام با نرخ بهره بسیار پایین(کمتر از ۵ درصد) دریافت می کنید)
روش های مقابله با استرس مالی
راهکارهای کنار آمدن با استرس مالی، برای افرادی که نگران شرایط اقتصادی خود هستند، میتونه در رفع مشکلات ناشی از وضعیت مالی آنها موثر باشه. بسیاری از افراد در اقصی نقاط جهان و اقشار مختلف جامعه، با استرس و عدم اطمینان مالی روبرو هستند. مشکلاتی مانند از دست دادن کار، تشدید بدهی، هزینه های غیرمنتظره یا ترکیبی از این عوامل در زندگی همه افراد وجود دارد. نگرانی مالی یکی از رایج ترین عوامل استرس زا در زندگی مدرن است
۱٫ برای آینده برنامهریزی کنید
خرید خانه و ماشین، سفرهای خانوادگی و شهریه دانشگاه، تنها برخی از هزینههای سنگینی هستند که فکر کردن در مورد آنها هم اضطرابآور است. حال فرض کنید زمان پرداخت اینها برسد و شما پول کافی نداشته باشید، پس باید چه کاری انجام ببدید؟! نفس عمیق بکشید! هنوز این موقعیتها اتفاق نیفتادهاند، نیازی به استرس نیست. تمام کاری که شما باید انجام بدید، این است که برنامهریزی مالی کنید.
امروزه چندین برنامه بودجه وجود دارند که به شما کمک میکنند تا اهداف خود را تجسم کنید که میتونید از اینترنت دانلود کنید تا درامد و هزینه هاتون را با دسته بندی و درصد مشخص به شما نشون بده.
۲٫ برای موارد اضطراری پسانداز کنید
پسانداز یکی از مهمترین راههای مدیریت استرس مالی است و تاثیر بسزایی در روحیه شما دارد. گاهی از سوی مشاوران توصیه میشه که مبلغی معادل ۳ تا ۶ ماه از هزینه زندگی خود را پسانداز کنید تا در مواقع اضطراری خیالتان راحت باشه. با این حال، ذخیره کردن این مبلغ اون هم با توجه اوضاع اقتصادی الان برای بسیاری از افراد امکانپذیر نیست. اما به جای اینکه مدام به این فکر کنید که پول کافی برای پسانداز دارید یا نه، کافی است که با همان مقدار کم نیز شروع کنید.
شما حتی میتونید با ذخیرهی مقداری پول نقد در کمد منزلتان شروع کنید، یا به بانک برید و حساب جداگانهای برای آن باز کنید. هر زمان از محل کار پاداش دریافت کردید یا حتی کمترین مقدار پولی که کادوی تولد یا عیدی است را در این حساب پسانداز کنید. شاید مقدار آن زیاد نباشه، ولی همینکه بدانید در صورت نیاز مقداری پول دارید، باعث میشه تا استرس مالی کمتری داشته باشید.
۳٫ بدهیهای خود را کنترل کنید
بدهی به خودی خود یک چیز خوب یا بد نیست. این بدهی میتواند یک وام باشه تا به شما کمک بکنه مرحلهی سختی را پشت سر بگذارید. اما زمانی اوضاع از کنترل خارج میشه که شما گرفتار چرخه بدهی بشید.
یعنی اگر بخواهید بهطور مداوم وام بگیرید و بدون اینکه راهی پایدار برای بازپرداخت آن داشته باشید، حتما دچار استرس مالی میبشید. بنابراین شما باید ابتدا هزینههای خود را مشخص کنید و آنهایی که حتما به وام نیاز دارند را جدا کنید. پس باید یک مدیریت خوب بر امور مالی خود داشته باشید و مشخص کنید کجا میتونید هزینهها را محدود کنید.
۴٫ درآمد و مخارج خود را بررسی کنید
پیگیری هزینهها راه خوبی است تا با استفاده از آن، متوجه بشید که چه مقدار هزینههای کوچک میتوانند بخش بیشتر حقوقتان را خرج کنند. این هزینهها میتوانند شما را از رسیدن به اهداف مهمتر باز دارند. تجزیه و تحلیل جریان نقدینگی و مدیریت امور مالی باعث میشه تا با آگاهی بیشتری درباره هزینه و پسانداز تصمیم بگیرید.
۵٫ با دقت خرید کنید
شما همیشه به چیزهایی مانند غذا، پرداخت اقساط، لباس و لوازم بهداشتی نیاز دارید. اما برخی لباسها یا لوازم منزل ضروری نیستند و هنگام خریدِ آنها باید از خودتان بپرسید که آیا به صورت قطعی به این وسیله نیاز دارم؟ اگر واقعا به آن احتیاج نداشتید، باید از خرید آن منصرف بشید. چراکه در صورت کمبود بودجه، دچار استرس میبشید و اصلا به عواقب آن نمیارزد.
اما اگر باز هم فکر میکنید توانایی مقابله با وسوسهها را ندارید، بنابراین بهتر است از رفتن به مراکز خرید و فروشگاههای بزرگ دوری کنید. برای اجناس کوچک و معمولی، حتما از مغازههای کوچکتر خرید کنید و وارد مراکز بزرگ نبشید. حتی اگر پاساژگردی جزو تفریحات شماست، از آن اجتناب کنید. فعالیت تفریحی دیگری را به جای خرید انتخاب کنید. با گذاشتن کارتهای اعتباری و پول نقدی در خانه، تنها با مقدار بسیار کمی پول نقد به بیرون برید تا متحمل هزینههای استرسزا نبشید.
هزینه های تکانه ای را حذف کنید. آیا تا به حال برایتان پیش آمده که کالایی را در ویترین مغازه دیده و با هیجان زیاد آن را بخرید؟ خرید های هیجانی و تکانه ای میتونه کارت های اعتباری شما را خالی بکنه. برای خرید از کیسه ها و سبد های کوچیک استفاده بکنید. حتما با خودتون لیست خرید ببرید و خودتونو ملزم به خرید لوازمی بکنید که توی لیست خرید نوشتید.
۶٫ از دیگران کمک بخواهید
یکی دیگر از بهترین راهها برای کاهش استرس مالی، کمک گرفتن از دیگران است. این کار باعث میشه اعتماد به نفس بیشتری در مورد امور مالی خود داشته باشید. اگر در خانواده یا دوستانتان فردی هست که اطلاعات مالی خوبی دارد، از وی کمک بخواهید. هنگامی که با مشکلات مالی روبرو هستید، دچار وسوسه شدیدی می بشید که همه مشکلات را خودتان به تنهایی رفع و رجوع کنید. از اشتباهات مالی که مرتکب شده اید احساس شرم کنید. یا از اینکه نمی توانید هزینه های خانواده خود را تأمین کنید شرمنده بشید. اما فکر کردن زیاد به این موضوعات فقط استرس مالی شما را بدتر میکنه. در اقتصاد بد کنونی، بسیاری از مردم مانند شما مشکلات مالی زیادی دارند، بنابراین به خوبی می توانند مشکلات شما را درک کنند.
گفتگو با یک دوست قابل اعتماد علاوه بر اینکه استرس شما را کاهش می دهد، به شما کمک میکنه که همه چیز را در ذهن خود مرور و حلاجی کنید. نگه داشتن نگرانی های مالی در ذهن، باعث تقویت این نگرانی ها میشه. طوری که این مشکلات پس از مدتی برای شما غیر قابل حل به نظر می رسند. مشکلات مالی میتونه کل خانواده را تحت تأثیر قرار دهد. حمایت شما از طرف خانواده در چرخش امور بسیار مهم است. حتی هنگامی که دچار مشکلات مالی نیستید، خانواده خود را در جریان وضعیت مالی خود قرار بدید. شما می توانید از اعضای خانواده خود در مورد اینکه چگونه می توانند به شما در پس انداز پول کمک کنند، راهنمایی بگیرید. برای تفریح خانواده خود وقت بگذارید. از بودن در کنار یکدیگر لذت ببرید. نگرانی های مالی خود را فراموش کنید. قدم زدن در پارک، بازی کردن یا ورزش کردن با هم نیازی به هزینه ندارد، اما میتونه به کاهش استرس و مثبت نگه داشتن افکار کل خانواده کمک بکنه.
- استرس خود را مدیریت کنید.
در شرایط اقتصاد کنونی بعید است که مشکلات مالی شما یک شبه از بین برود. اما این بدان معنا نیست که شما نمی تونید سطح استرس خود را کاهش بدید
- ورزش کنید.
- غذای سالم بخورید.
- به اندازه کافی بخوابید.
- یک تکنیک مدیتیشن را تمرین کنید.
- سپاسگزار چیزهای خوب زندگی خود باشید.
- عزت نفس خود را بالا ببرید.
- توجه به پول را تمرین کنید
توجه به پول، تمرینی برای آگاهی بخشی به تصمیمات مالی است. هزینه های بیش از حد و بسیاری از اشکال اضطراب مالی نتیجه انتخاب های ناخودآگاه پول است. برای تمرین تمرکز بر پول، توصیه می کنم قبل از هر تصمیم مالی، سه نفس عمیق بکشید. آگاهی دادن به انتخابهای پولی، هزینههایی را که بعداًپشیمان میبشید کاهش میدهد و در مواجهه با تصمیمهای مالی ترسناک که احساس میکنید خارج از کنترل شما هستند، آرامش را به شما بازگرداند.
اگر دچار افسردگی شدین و تصور می کنین این اختلال بر روند تنش مالی شما تاثیر گذاشته پیشنهاد می کنیم اپیزود ((سگ سیاه)) سرم اطلاعات رو بشنوید: